Amazon komt naar Nederland

De geruchten spelen al een tijdje, maar nu is het zeker: het zeer succesvolle verkoopplatform Amazon komt naar Nederland! Binnenkort gaat er, ook voor uw bedrijf, een geheel nieuwe e-commerce wereld open.

Wat betekend de komst van Amazon in Nederland precies? En hoe zorgt u er als verkoper voor dat u er snel bij bent? Ik vertel u alles wat u moet weten over Amazon en vertel u hoe u vandaag al kunt inspringen op de komst van Amazon naar Nederland.

U meldt u aan als verkoper

Sinds 15 januari 2020 kunt u uzelf als partner registreren op Amazon. Waar u tot nu toe enkel e-books kon bestellen op Amazon, verandert dat binnenkort op een grootse manier. Amazon wil, net als in landen waar Amazon al jaren e-commerce koploper is, miljoenen producten gaan aanbieden in Nederland. 

Hoe bereid ik mijn webshop voor op Amazon?

Amazon heeft een zeer gevarieerd aanbod. Zo’n beetje alles wat u kunt bedenken is verkrijgbaar. Moet u u zorgen gaan maken wanneer e-commerce gigant Amazon zijn deuren opent in Nederland? De vraag is echter: hoe gaat u hier slim op inspelen? Wanneer u uzelf aanmeldt op Amazon als verkoper en uw producten op een strategische manier aanbiedt, voorzien van goed vindbare SEO titels, omschrijvingen, slimme budgetinstellingen en onderscheidend vermogen, kunt u er als bedrijf enkel uw voordeel mee doen! En dit voordeel kan voor een flinke omzet zorgen.

Bol.com en Amazon

De gemiddelde Nederlander bezoekt Bol.com wanneer hij/zij niet goed weet waar te zoeken. Amazon lijkt in grote lijnen erg veel op de van Nederlandse bodem afkomstige, vertrouwde Bol.com. Bol.com is een marketplace voor externe aanbieders. De website werkt volgens een marktplaatsmodel waar iedere webshop gebruik van kan maken. Ook uw bedrijf kan dus producten aanbieden via Bol.com

Producten aanbieden op Amazon

Amazon werkt nét zo als het principe van Bol.com. Wanneer u uw producten wilt aanbieden via Amazon is het belangrijk dat u goed vindbaar bent op het platform. Deze vindbaarheid creëert u door je producten op de juiste manier aan te bieden. Dit kunt u realiseren door met een product feed management tool te werken. Via zo’n tool kunt u producttitels, EAN-codes, beschrijvingen en prijzen doorgeven. Wanneer u dat gedaan hebt staat u als aanbieder op de productpagina van de producten die u verkoopt.

De populaire Buy Box

Amazon zal in korte tijd vele verkopers genereren. U wilt graag zoveel mogelijk verkopen, maar hoe valt uw product eerder in de smaak bij de consument dan een ander (misschien wel hetzelfde) product? Daarvoor heeft Amazon de Buy Box ontwikkeld. Dit is een Box op productpagina’s van Amazon waar consumenten op kunnen klikken om een product direct toe te kunnen voegen aan het winkelmandje, erg handig dus.

Wanneer u de Buy Box bemachtigt voor uw product is dat een overwinning te noemen. Zo’n 82% van alle verkopen via Amazon worden gerealiseerd via de Buy Box. Wanneer we naar de cijfers voor mobiele apparaten kijken, ligt dit percentage nog hoger.

Zorg voor meerwaarde ten opzichte van andere aanbieders

Het is belangrijk voor Nederlandse webshops om meerwaarde te leveren aan de klant. Hierbij kunt u denken aan extra services zoals veelzijdige bezorg- en retoursopties, een snel reagerende klantenservice en de keuze uit verschillende betaalopties. U moet de consument kunnen bewijzen dat u dé expert bent in uw niche en dat het kiezen voor u als aanbieder voordelen met zich meebrengt.

Wat zijn de voordelen van verkopen via Amazon?

Waarom zou u uw producten via het platform Amazon gaan verkopen? Amazon heeft vele voordelen waaronder:

– Een bereik van miljoenen potentiële klanten
– Eenvoudig in gebruik
– Amazon is veilig en betrouwbaar
– Annuleren kan op elk gewenst moment
– Ook als kleine verkoper bent u welkom op Amazon, zelfs wanneer u maar één product aanbiedt

Amazon biedt u een extra voordeel: verkopen aan het buitenland!

Waar Amazon zich duidelijk onderscheidt van marketplaces zoals Bol.com, is dat u met één en hetzelfde account kunt verkopen op 5 andere Europese marketplaces van Amazon. Op deze manier maakt Amazon u het uitbreiden naar het buitenland wel erg laagdrempelig!

Wilt u ook goed verkopen op Amazon? Wij helpen u hier graag bij!

Zit u erover na te denken om uw producten aan te bieden op Amazon, maar weet u nog niet precies hoe u dit wilt aanpakken? Of bent u benieuwd hoe u Amazon kunt introduceren in uw marketingstrategie? Neem dan gerust contact met mij op!

Auteur: Sharon de Groot

Deel dit artikel op Social Media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lees meer interessante artikelen

Suggesties voor onderwerpen?

Stuur mij dan vooral een mailtje!

×