De voordelen van een freelancer

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat het aantal freelancers de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Een freelancer biedt verschillende voordelen ten opzichte van een werknemer in loondienst. Opdrachtgevers kiezen dan er dan ook steeds vaker voor om een freelancer in te huren. In dit artikel heb ik deze voordelen voor u uiteen gezet en leest u waarom een samenwerking aangaan met een freelancer een aantrekkelijke stap kan zijn.  

Grote mate van flexibiliteit

Zelfstandig ondernemers bieden meer flexibiliteit dan een groot bedrijf of bureau. Freelancers zijn in staat om zaken sneller op te pakken zodat voor u als opdrachtgever alles in kannen en kruiken verloopt. Wanneer u iemand in loondienst aanneemt bent u gebonden aan allerlei wetten en regels, zoals de strenge regels omtrent het ontslaan van een werknemer. Door een freelancer in te huren bied u uzelf flexibiliteit. Waar u in periodes van drukte snel kunt opschalen, kunt u in rustigere periodes gemakkelijker een stap terug doen.

Een freelancer zet zich optimaal in en werkt hard

Een 50 tot 60-urige werkweek is voor sommige freelancer geen uitzondering. Een freelancer werkt hard, het is immers in zijn of haar eigen voordeel wanneer de opdrachtgever tevreden is en blijft. Een freelancer krijgt betaald voor het geleverde werk. Wanneer de opdracht niet geheel is voldaan, volgt er geen betaling van de factuur. Dit wil niet zeggen dat een werknemer in loondienst minder hard werkt, de mentaliteit van freelancer is alleen anders.

Een freelancer is goedkoper dan een iemand in loondienst

Voor een freelancer hoeven geen sociale lasten, pensioenpremie, vakantiedagen en eventuele andere kosten worden betaald. Bovendien biedt de freelancer in kwestie een expertise aan en verricht hij of zij diensten met passie en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast hangen de maandelijkse inkomsten van de freelancer af van zijn of haar opdrachtgevers. Tevredenheid staat dan ook hoog in het vaandel van de freelancer. Dit maakt de prijs-kwaliteitsverhouding van een freelancer uiteindelijk erg goed.

De freelancer is een specialist in zijn of haar vakgebied

Freelancers zijn in de meeste gevallen specialisten in hun vakgebied. Vaak zijn het personen die de kost verdienden in loondienst, maar merkten dat het zelfstandig ondernemerschap op financieel en/of persoonlijk vlak veel meer kansen te bieden heeft. Als opdrachtgever ondervind u vele voordelen van de expertise van de freelancer.

Veel verantwoordelijkheid

De freelancer verdient alleen geld wanneer de geleverde diensten helemaal in orde zijn. Snel schakelen en verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar taken is dan ook de normaalste zaak van de wereld. Eventuele problemen worden door de freelancer dan ook met beide handen aangegrepen, terwijl de werknemer in loondienst problemen makkelijker op een collega afschuift.

Overeenkomst van opdracht zorgt voor duidelijkheid 

De meeste freelancers werken volgens een overeenkomst van opdracht. Dit is een aan een aantal regels gebonden overeenkomst waaraan de freelancer en opdrachtgever zich moeten houden. Deze overeenkomst zorgt voor duidelijkheid voor zowel u als opdrachtgever als voor de freelancer. Zorg er dus voor dat u ook zo’n opdrachtovereenkomst opstelt voordat u een freelancer gaat inhuren!

De freelancer is altijd op zoek naar verbetering 

Iedere zelfstandig ondernemer stelt zijn of haar klanten graag tevreden. De enige manier om dit te bereiken is door het leveren van goed werk. In de meeste gevallen zal de freelancer u vragen hoe u de samenwerking hebt ervaren/ervaart. De freelancer staat open voor een eerlijke mening en zal dit dan ook zeker meenemen in de toekomst!

De voordelen van een freelancer op een rijtje

✓ Grote mate van flexibiliteit, in staat om snel te schakelen
✓ Geen (loon)administratie, arbeidscontract, sociale lasten en loonbelasting
✓ Stelt de opdrachtgever graag tevreden, zal hier te allen tijde naar streven
✓ Specialist in zijn of haar vakgebied
✓ Uitsluitend betalen voor de gewerkte uren
✓ Geen uitbetaling bij ziekte of vakantie
✓ Staat open voor feedback en zal dit ook meenemen
✓ Overeenkomst van opdracht voorkomt

Auteur: Sharon de Groot 

Deel dit artikel op Social Media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lees meer interessante artikelen

Suggesties voor onderwerpen?

Stuur mij dan vooral een mailtje!

×